неділя, 12 лютого 2023 р.

Єврейські прапори

 Єврейські субетноси, як виявилося, мають свої прапори! Іноді про них не знають самі євреї, але тим не менш, ці прапори існують. 

1. Прапор ашкеназі. Найбільш впізнаваний та визнаний, оскільки ашкеназі вплетені в європейську культуру, а сам прапор було використано в дуолінґо для позначення їдишу. 

2. Бухарські євреї. Ця група мешкає в Центральній Азії та пов'язана з таджиками, оскільки їхньою мовою є юдео-таджицька, тому за основу було взято кольори таджицького стягу. 

3. Сефарди, євреї середземноморського узбережжя. Кольори взято з іспанського стягу, ймовірно, через те, що в Іспанію свого часу євреї зазнали найсерйозніших утисків. 

4. Бней Менаше, тибетські євреї, мешкають переважно в Індії. Про походження стягу ніц не знаходила. 

5. Ладино (мова іспанських євреїв), він же альтернативний сефардський прапор. Ті ж іспанські кольори, але з хамсою.

6. Караїми, корінний тюркомовний народ Криму, який сповідує караїмський юдаїзм - він має низки відмінностей, наприклад, визнає Ісуса як пророка та вважає Старий Завіт самодостанім текстом, який не потребує жодних доповнень.

7. Кримчаки, ще один корінний  народ Криму, який сповідує юдаїзм. Їхня мова іноді класифікується як діалект кримськотатарської.

Бонус! Прапор з хамсою, який символізує двонаціональне однодержавне вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Орієнтальна мізоґінія російської класики

       Я обожнюю те, яким послідовним у своїй експлуатації Кавказу є Лєрмонтов!       З одного боку, він писав мізоґінні тексти, де описував...