субота, 11 лютого 2023 р.

Тихоокеанська ДНР або як Гаваї стали американським штатом (архів 20.01.2023)

     Небагато хто в Україні знає про історію такого далекого краю, як Гаваї, але нещодавно була річниця доленосної події, яка змінила хід історії цих островів - державний переворот. Довгий час гавайці жили собі з монархією та нікого не чіпали. В 19 столітті США налагоджує активну торгівлю цукром, до гавайських портів прибуває багато китобійних кораблів, а на островах стає все більш і більш приїжджих з Америки. В якось момент, тобто, в 1887 році, американці влаштовують перший переворот та змушують чинного короля Калакауа прийняти так звану "конституцію на багнетах" - ця конституція була просто до абсурду расистською та імперською! Тільки вдумайтеся, за цими законами права голосу було позбавлено більшу частину корінного населення та усіх азійських мігрантів, проте мігрантам (очевидно, білим та багатим дядькам) з США навіть не треба було мати паспорт, щоб голосувати. Ця ситуація обурила гавайців, зокрема, Роберт Вілкокс, Сам'юел Наулейні, Чарльз Вілсон та принцеса Лілі'уокалані, сестра короля Калакауа, підняли повстання проти короля в 1888 році. Вже королева Лілі'уокалані, якій не пощастило прийти до влади у розпал економічної кризи, намагалася переписати нав'язану конституцію, бо ця конституція разом з непопулярними рішенням задля подолання кризи явно не тішили населення. Вона мала на меті дати (радше повернути) право голосу усім верствам суспільства, а задля більш плідної праці над новим законом королева їздила островами та питала острів'ян про їхні проблеми. Нова конституція мала на меті посилити владу монархії та послабити вплив на законодавство американських підприємців, які, як бачимо, відверто нахабніли. Звісно ж, американцям це не сподобалося і вже вони влаштували переворот проти королеви в 1893 році. На диво, жодної жертви не було, лише одна поранена людина. Після цього було утворено про-американський тимчасовий уряд та гавайську республіку (ні, слова "народна" там не було), яка "захотіла" бути анексованою штатами.

    Після цього гавайські острови разом з двома віддаленими островами стали американським штатом, а гавайська мова пішла у занепад. Що дуже цікаво, гавайська мова мала дуже незвичну історію. Спочатку приїжджі самі вчили гавайську, бо не хотіли, аби нейтиви володіли англійською - вважали, що таким чином, завдяки англійській, вони втратять над ними контроль. Але коли приїжджих стало дуже багато і вони вкорінили свій бізнес, все стало навпаки, аж до заборони гавайської мови з 1896 року. Потужна хвиля ревіталізації сталася аж в 1970х, коли гавайська стала другою офіційною мовою штату. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Орієнтальна мізоґінія російської класики

       Я обожнюю те, яким послідовним у своїй експлуатації Кавказу є Лєрмонтов!       З одного боку, він писав мізоґінні тексти, де описував...